Bloemenlint Bataviahaven

Onderstaande foto van het resultaat is genomen op 5 augustus (klik op de foto voor een vergroting):

1-IMG 2867-001

 

 

  

 

 

Update 4 mei 2014: 
Gisteren is het bloemenlint ingezaaid en vandaag hebben we er een mooi bord voor gezet. Nu is het wachten op een goede regenbui en over een week of drie zal het zaad ontkiemen. Ik hoop een mooie bloemenpracht deze zomer.   

Groetjes, Maaike 


Het is gelukt om de gemeente te overtuigen mee te doen met het realiseren van de bloemenlint op de braakliggende terrein Bataviahaven II en III.  Binnenkort zal Maaike Ruiter samen met hulp van een bevriende hovenier en Lelystedeling Peter Kouwenhoven het bloemenlint afzetten.  De bedoeling is dat eind april het lint ingezaaid wordt en dat we van de zomer kunnen genieten van de bloemen. 
 

Naast Bataviahaven blok I ligt een heel groot braakliggend veld. 

In het voorjaar en zomer groeit hier slechts riet. Het geheel ziet er redelijk desolaat uit. Terwijl dit gebied de toegangspoort is naar Bataviahaven en Bataviastad! Voor bezoekers is dit rietveld het eerste aanblik met wat een dynamisch en bruisend hart in Lelystad moet zijn. Niet bepaald het idee dat veel  bewoners ‘als buren’ hadden verwacht. Helaas heeft de economische tegenwind de bouw van Bataviahaven Bok II t/m V vertraagd. Om het rietveld tot die tijd aantrekkelijker te maken, komen wij met het initiatief om een bloemenlint in te zaaien op dit veld.

Langs het woonblok en langs de dreef komt een bloemenlint van in totaal 400 meter lang en 10 meter breed.

bloem1 bloem2 bloem3

Uitwerking: Er wordt een bijen en bloemenmengsel ingezaaid, wat een aantrekkelijke kleurenmix oplevert en graag bezocht wordt door bloemen, bijen, vlinders en andere (kleine) dieren.  Volgens gemeentelijke ecoloog, Arjan van der Veen, ontstaan gegarandeerd geen  natuurclaims. Met toekomstig Bataviahaven blok II t/m V ontwikkelaar OCB hebben initiatiefnemers contact gehad en zij zijn (onder vermelde condities) akkoord met inzaaien.

 

Om het lint in 2014 in bloei te hebben, moet zo snel  mogelijk met grondbewerking gestart worden. Uiterlijk half april moet gezaaid worden.

 

Mooi voordeel is dat als de bloemen de kans krijgen zij zich zullen uitzaaien. Met een veel kleinere inspanning (iets bij zaaien)  kan dan in 2015 wederom een bloemenlint  bloeien.

 

Let op: het rietveld wordt 3 à 4 keer per jaar gemaaid. Dit regime moet aangepast worden!!! De bloemen mogen niet afgemaaid worden, anders komt geen bloei!!! 

 

Doel: entree van Bataviahaven opfleuren. Bewoners hebben een aantrekkelijker uitzicht. Kleine dieren een bron van voedsel en bezoekers een mooie indruk van Bataviahaven en Lelystad.

 

Begroting:

Omschrijving

Bedrag in Euro’s

Uitzetten bloemenlint (inspanning bewoners) en aanschaf piketpalen

€              100

Grondbewerking, ploegen en eggen

€              160

Aankoop mengsels

€              406

Inzaaien, machinaal. Noodzakelijk om zaden op zo’n grote oppervlakte goed in de grond te krijgen

€              160

Maaikosten (2015), afruimen

eggen 2015

€              300

stelpost

Informatieborden (3m bij 0,6m) bij bloemenlint maken/plaatsen

€              475

Media informeren, schrijven persbericht

€              150

Informatiefolder schrijven en ontwerpen.

Drukken van folder (mss mogelijk bij gemeente)

In buurt verspreiden, door bewoners

€              250

stelpost

Totaal

€              2001