Installatie zonnepanelen

Donderdag 12 juni zijn de zonnepanelen opgeleverd. Binnenkort zullen we hier ook een link plaatsen zodat u zelf de productie van elektrische energie kunt monitoren. Hieronder een overzicht van dat webportal en nog een aantal foto's die zijn genomen tijdens de oplevering.

Capture1

    Layout

Layout 

     Photo's

Zuiddak kijkend van oost naar west.

Hierboven en hieronder het zuiddak kijkend van west naar oost.

Hieronder het westdak, richting noord.

Alle zonnepanelen liggen op de twee daken en zijn aangesloten. Ook de beide omvormers zijn geinstalleerd. 

          

Deze zetten de (circa 750 volt) gelijkspanning (Vdc) die wordt opgewekt door de zonnepanelen, om in 230 volt wisselspanning (Vac) voor het elektriciteitsnet. Dit is noodzakelijk om de energie te kunnen gebruiken voor onze elektrische installaties in het gebouw, die allemaal zijn ontworpen om te werken op wisselspanning en de verlichting in de gemeenschappelijke ruimten. Op het display is af te lezen wat het actuele opgewekte vermogen (Pac) is:

 

Op het moment van het nemen van de foto, op het linker display wordt er meer dan 8300 Watt opgewekt door 44 panelen op het westdak en op het rechter display wordt er meer dan 9800 Watt opgewekt door 52 panelen op het zuiddak. Op een heldere dag als vandaag is de opbrengst meer dan 150 KWh per dag, door totaal 96 zonnepanelen op ons dak.

         

Maandag 2 juni is Zonline begonnen met de installatie van onze zonnepanelen. Even na zeven uur 's morgens arriveerde de kraan en werd meteen begonnen met de opbouw. Voor ons gebouw, dat behoorlijk hoog is, was een flinke hijskraan nodig.

foto2

Tijdens het opbouwen van de kraan aan de westzijde, kwamen ook de medewerkers van de installatie ploeg en de vrachtauto met de materialen aan op de Lelybaan.

Omstreeks 08:30 stond de eerste lading zonnepanelen van solarclarity op het dak aan de westzijde

Daarna was het hard werken in een helder zonnetje op een nagenoeg windvrije morgen. Prima weer voor deze werkzaamheden.

Toen de vracht op het westdak was geplaatst werd meteen begonnen met de opbouw van het frame waar de panelen in geplaatst gaan worden.

De kraan werd ondertussen verplaatst naar de zuidzijde van ons gebouw.

Nadat de toren van de mobiele kraan rechtop is gezet, vouwt de horizontale arm (giek) automatisch uit ...  

 

De kraanbestuurder staat lekker in de zon met de afstandsbediening, tot de kraan is opgebouwd. Daarna gaat hij met de lift omhoog om in de cabine plaats te nemen, tientallen meters boven straatniveau.

Aan het einde van de eerste dag zijn de 44 panelen op het westdak bevestigd. Het bekabelen en aansluiten zal later deze week gebeuren. Dit ziet er alvast prachtig uit. Daar komen op het zuiddak nog eens 51 panelen bij!
Laat de zon nu maar schijnen ...

Hieronder een prachtige serie foto's genomen tijdens de werkzaamheden door dhr. Vink van Studio de Formule.
Dankzij deze foto's kunnen alle bewoners de voortgang van dit project volgen, alsof ze zelf op het dak hebben gestaan ...